Vrei sa iti cumperi un laptop dar nu stii ce anume sa cauti? Iata cateva idei practice de la Goldnet, care te vor ajuta sa te decizi in privinta achizitionarii unui laptop nou, in functie de buget si necesitati.
Primul lucru pe care il vei lua in considerare este bugetul. Daca ai un buget sub 1000 de lei, nu prea ai variante de laptopuri noi ci mai degraba te poti orienta catre piata second hand de laptopuri.
Daca ai un buget intre 1000 si 1500 de lei atunci vei gasi o multime de laptopuri de la diversi producatori, in acest buget.
Totusi, sa nu te astepti ca vei lua un laptop super performant si ca vei putea sa te joci cele mai noi jocuri aparute. Pentru un astfel de laptop va trebui sa scoti din buzunar intre 1500 si 2500 de lei. Exista si laptopuri de peste 2500 de lei (bineinteles ca exista), dar ne vom opri la un buget de maxim 2500.
Daca ati stabilit bugetul, urmatorul lucru pe care trebuie sa il lamuriti este legat de utilizarea laptopului si anume „la ce il veti folosi?”. Daca aveti nevoie de un laptop pentru activitati de birou, navigare pe internet cu destul de multe ferestre deschise, documente office iar in timpul liber cateva filme si o FIFA 2008, atunci un laptop pana in 1500 de lei va fi mai mult decat suficient.
Laptopurile cu preturi cuprinse intre 1000 si 1500 sunt destinate chiar pentru astfel de activitati si pentru utilizatorii cu buget restrans. Aceste laptopuri, fie ele de la Asus, Hp, Lenovo, Toshiba si multe altele, au cel putin procesoare dual core, 2 gb de ram si un hard cu o capacitate de minim 180GB.
Un laptop de 1500 de lei poate depasi aceste caracteristici si chiar puteti gasi laptopuri noi cu procesor i3 in jurul acestei sume, asta daca va informati suficient de bine si cautati pe la mai multe magazine inainte de a cumpara.
Utilizatorii care aleg un laptop ce costa intre 1500 si 2500 de lei vor ceva mai multa performanta si cel mai probabil sunt in cautarea unui laptop cu procesor minim i5, placa video dedicata de minim 2GB, minim 4GB ram si Hard disk de 500GB. Aceste laptopuri sunt mai bune si vor rezista pentru mai multi ani (in conditii de folosire normala), avand o tehnologie ce nu se va invechi chiar asa repede.
Pretentii mai mari la laptopurile de peste 1500 ron
Utilizatorii cu bugete pana in 1500 ron nu isi vor gasi laptopul perfect pentru ca se va intampla sa nu iti placa un anume lucru, cum ar fi faptul ca laptopul este prea mare, sau prea mic, sau ca bateria nu rezista mai mult de 2-3 ore, dar fiind limitati de buget vor inchide ochii la aspectele mai putin placute.
Exista pe piata laptopuri noi, de la producatori consacrati precum ASUS, care nu sunt echipate cu unitati optice, acesta fiind un dezavantaj pentru cei care folosesc cd-uri sau au date pe cd-uri si ar avea nevoie de aceste date pe laptop. Deasemenea laptopurile pentru un buget restrans pot avea unul sau doua porturi USB, lucru care poate deranja utiliatorul, insa cand bugetul nu este mare, alegi cel mai mic rau si incerci sa fii multumit, stiind ca nu ti-ai permis un laptop mai performant.
Pe de alta parte, cei care pot scoate din buzunar peste 1500 ron, pot fi mai pretentiosi intrucat un buget mai mare iti permite sa iti doresti laptopul perfect sau aproape perfect. Astfel, laptopurile de aproximativ 2000 ron, ar trebui sa fie echipate cu un procesor minim i5, placa video dedicata, unitate optica, hard de 500Gb, minim 3 porturi USB, o baterie cu autonomie de minim 4 ore, card reader, camera web incorporata, desi se gasesc si laptopuri ieftine ce au camera incorporata, tocmai pentru ca utilizatorul sa accepte un compromis (nu are unitate optica de ex, dar are camera web).
Concluzia
Alegerea unui laptop este strans legata de bugetul pe care il aveti pentru aceasta achizitie iar performantele si facilitatile cresc cu cat alocati un buget mai mare pentru laptop.
Daca va trebuie laptopul pentru jocuri 3D sau editare foto, video si alte activitati similare, atunci un laptop de 1000 ron nu va fi bun pentru dumneavoastra,intrucat procesorul dual core, placa video integrata si memoria ram nu vor fi suficiente. Pentru alte activitati mai putin solicitante, cum ar fi munca de birou, filme, jocuri mai mici si nu foarte noi, un laptop ieftin este alegerea potrivita, asta daca nu va permiteti laptopul mai scump.