Laptop sau Desktop? Ce se potriveşte mai bine

IT&C-ul este un domeniu plin de controverse.

Apple, Microsoft, Google, Nokia, telefoane, servicii online, sisteme de operare, jocuri, console, piraterie, browsere, reţele sociale sunt doar câteva dintre brandurile şi tehnologiile supuse cel mai frecvent controverselor. Purtate constructiv, aceste controverse pot genera idei şi concepte noi care la rândul lor se pot concretiza în produse superioare. Produse superioare atât de apreciate de către noi, răsfăţaţii leneşi ai tehnologiilor începutului de mileniu.

 

Laptop sau Desktop? Ce se potriveşte mai bine

Portabilitate

Nu este doar o fiţă de Dorobanţi. Portabilitatea este un aspect extrem de important pentru cei a căror slujbă nu s-ar putea desfăşura fără un calculator şi o conexiune la Internet.

Scriu mult. Pentru că trebuie şi pentru că-mi place. Pentru că acest gen de job nu trebuie legat de un birou cu un calculator pe el. Pentru că pot să scriu la birou, acasă, la masă, dimineaţa, la prânz ori noaptea sau oriunde şi oricând mă loveşte inspiraţia.

Dar să nu fim ipocriţi. Portabilitatea poate fi pusă şi în slujba relaxării, nu doar a muncii. Când ai laptopul cu tine, ai atât muzica, cât şi filmele la îndemână. Poate ajungi într-un loc în care te plictiseşte. Poate vrei să vezi un film.

Spre deosebire de desktop-ul la care are dreptul toată familia ta, laptopul are un caracter mai intim. La fel ca telefonul, laptopul poate fi considerat un atribuit personal la care indivizii indiscreţi nu trebuie să aibă acces.

Internet

Această necesitate ajunsă la fel de importantă şi de ieftină ca apa este un alt avocat al laptopurilor. Cel puţin în marile oraşe pare să fie din ce în ce mai uşor de găsit o conexiune wireless la Internet. În Bucureşti, de exemplu, marile parcuri au zone cu acoperire wireless la care te poţi conecta gratis.

Pentru a concluziona pledoaria, laptopul este calculatorul care te însoţeşte pretutindeni. Un lucru pe care desktop-ul nu îl poate face sub nicio formă. Nici puterea de calcul superioară, nici preţul de multe ori mai avantajos nu se pot compara, în opinia mea, cu numeroasele avantaje ale portabilităţii.

Nu toţi utilizatorii trebuie să-şi care calculatorul cu ei în fiecare zi la serviciu. Nu toţi trebuie să plece cu el în fiecare weekend sau vacanţă pentru a rămâne în contact cu colegii de la muncă. În concluzie, sunt destui cei care nu au nevoie de un laptop. În continuare vom analiza avantajele unui sistem desktop faţă de unul portabil.

Performanţa

Laptop sau Desktop? Ce se potriveşte mai bine

Acest avantaj este în principiu legat de raportul preţ/performanţă, însă de bani vom vorbi mai târziu. Din punct de vedere al performanţei brute, cel mai puternic laptop nu se apropie de un desktop de top.

În principiu, procesorul şi placa grafică sunt componentele care dau sporul de performanţă cel mai sesizabil. HDD-urile pentru desktop ar trebui să fie mai rapide, dar sunt ajunse din urmă de cele de 2.5″ cu 7200 RPM şi 16 MB buffer. Un alt avantaj, puţin discutabil ce-i drept, este posibilitatea de overclocking. Se pot obţine sporuri de performanţă la procesor şi placa video de 10-20% chiar şi cu sistemul de răcire standard.

Ecranul mare şi rezoluţia pe măsură

Nu cred că sunt singurul supărat pe tendinţa actuală a producătorilor de monitoare de-a transforma orice afişaj într-unul pentru vizionat filme. La portabile vom întâlni rezoluţia de 1366×768 de la o diagonală de 10.1″ până la 16″. Nu contează că acum 7-8 ani aveai o rezoluţie verticală mai bună pe monitoarele CRT de 17″. Ei îţi oferă o rezoluţie „HD” la marea majoritate a laptop-urilor entry level şi mainstream. Cât despre afişarea a două pagini de text în paralel, aceasta este una din cele mai triste motivaţii posibile. Poate că funcţionează pentru rezoluţia 1920×1080, însă nu pentru 1366×768.

Concluzie

Înainte de achiziţionarea unui calculator, utilizatorul trebuie să decidă ce aşteptări are de la el. Cu resurse financiare nelimitate se poate cumpăra atât portabilitate, cât şi performanţă de top. Din păcate, prea puţini dispun de ele. O analiză a atentă a avantajelor menţionate mai sus pentru laptopuri şi desktop-uri vă poate ajuta să luaţi decizia potrivită. La final putem spune fără să greşim că principalul avantaj al laptopului este portabilitate. În cazul unui PC desktop, principalele sale avantaje sunt performanţa şi preţul.

Pe de altă parte, este doar o chestiune de timp până când desktop-ul va fi doar o nişă pe piaţa calculatoarelor. Deja numărul laptopurilor vândute l-a depăşit pe cel al sistemelor de desktop. Şi tot în viitorul nu foarte îndepărtat, laptopul va deveni mai performant şi va fi din ce în ce mai ieftin. Este o luptă pe care desktop-ul nu are cum să o câştige.

Postat în Blog Etichetat cu: ,

Ti-a placut acest articol? Nu rata ultimele stiri!

Scrie
Vorbeste cu noi pe Whatsapp
Scan the code
Buna, lasa mesajul tau si vom reveni cat putem de repede!