Diferentele dintre reballing si reflow! De ce sa nu faci reflow!
Daca ai avut vreodata probleme cu cipurile laptopului si ai apelat la un service de laptopuri, cel mai probabil ti s-a spus ca trebuie sa se faca reballing sau reflow.
Majoritatea utilizatorilor de laptopuri nu cunosc termenii „reball” si „reflow” lucru de inteles insa diferentele dintre cele doua proceduri sunt foarte importante si ar trebui sa le cunosti pentru binele tau si al laptopului tau.
Reballing vs Reflow!
Reballingul este procedura prin care tehnicienii de la service refac profilul de bile de fludor pe cipuri in timp ce reflow-ul doar incalzeste cipul in speranta ca profilul de bile existent si afectat, se va topi partial si se va refixa pe cip.
Este evident care procedura nu va fi eficienta iar atunci cand cineva va recomanda reflow amintiti-va ca ceea ce va trebuie este reballing-ul de fapt.
Neinlocuind profilul bilelor de fludor, laptopul nu va functiona mai mult de o luna iar in cele mai multe cazuri, nu rezista nici atat, rezultand o investitie inutila pentru o reparatie ineficienta.
Procedura de reflow presupune incalzirea cipului la temperaturi foarte mari de peste 300 de grade, de cele mai multe ori folosindu-se o suflanta cu aer cald la care nu poate fi setata si controlata temperatura.
Atunci cand cipul si placa de baza sunt incalzite la aceste temperaturi apar riscuri de defectare inevitabile. In cazul reballingului, se aplica o temperatura de 185 de grade, aceasta fiind controlata si crescuta gradual prin folosirea statiei cu infrarosu, dedicata pentru astfel de operatiuni.
Putine sunt service-urile din Romania care au aceasta aparatura si pot face reballing profesional tocmai de aceea multi reparatori recomanda reflow, pentru ca nu beneficiaza de aparatura necesara iar procedura este mai complexa.
Concluzie
In opinia noastra, reballingul este singura solutie demna de a fi luata in calcul atunci cand sunt probleme cu cipurile iar reflow-ul nu ar trebui facut niciodata. Pentru reballing veti scoate din buzunar aproximativ 200 de lei iar laptopul poate functiona optim mai bine de 1 an in timp ce reflow-ul costa 100 de lei iar rezultatele sunt dezamagitoare.
Daca ai probleme cu cipurile de pe placa de baza si aceasta necesita reballing, iti recomandam sa faci si o curatare a laptopului, mai ales ca laptopul se va desface complet pentru reballing, aceasta fiind o ocazie potrivita pentru a face o curatare profesionala de praf.