Un laptop mai rapid cu SSD. Avantajele unui SSD.
Ai auzit de SSD? Schimba-ti hardul clasic HDD cu discuri cu un SSD iar laptopul tau va simti diferenta si va fi mult mai rapid si mai performant in timp ce datele tale sunt mai in siguranta.
In timp ce computerul opereaza in nanosecunde si microsecunde, un hard lucreaza in milisecunde, ceea ce inseamna de mii de ori mai incet.
Procesorul si memoria Ram, pierd astfel timp pretios doar asteptand ca informatia sa ajunga de la hard disk laptop.
De aceea unitatile de stocare solid-state (SSD) incep sa fie mai populare fata cele pe discuri(HDD) si tot mai cautate de catre posesorii de laptopuri sau calculatoare atunci cand vine vorba de stocarea fisierelor.
Ce este un SSD si cu ce difera de HDD.
Unitatea de stocare Solid State este un mare ansamblu de memorii flash, similar cu stick-urile sau cardurile de memorie.
Beneficiile unui SSD consta in faptul ca citeste datele mult mai repede fiind mult mai rapid decat un HDD.
Drive-urile Solid State sunt mult mai usoare, nu se incalzesc precum HDD-urile, se strica mai greu fiind mai compacte si folosesc mai putina energie electrica.
SSD-urile lucreaza in microsecunde comparativ cu HDD-urile care opereaza in milisecunde, acesta fiind unul dintre cele mai mari avantaje pentru care ati putea trece pe SSD.
Avantaje si dezavantajele SSD-urilor.
Singura problema care ar putea aparea atunci cand folositi SSD poate aparea dupa cativa ani de folosire, atunci cand de la prea multe rescrieri de informatii, memoria flash se uzeaza.
Un test al celor de la The Tech Report a scos la iveala faptul ca intr-un an, se pot scrie date pe SSD cat scrie un utilizator in 10 ani iar cel mai probabil SSD-ul se va strica inainte din alte cauze, pana sa ajunga sa se uzeze.
Marele avantaj consta in faptul ca atunci cand memoria flash se uzeaza, SSD-urile intra in modul read-only, mod in care nu se mai pot scrie alte informatii pe hard ci doar citi. Chiar si asa, informatiile deja existente pe hard in acel moment, pot fi transferate, acesta fiind un avantaj considerabil, fata de HDD-uri care atunci cand se defecteaza nu mai functioneaza deloc.
Preturi SSD.
Preturile pentru SSD-uri noi incep de la sume accesibile precum 200-300 de lei, pentru SSD cu spatiu de 120 GB si depasesc 1000 RON pentru SSD cu spatiu de peset 480 GB. SSD-urile pot ajunge chiar si la sume de peste 3000 de lei daca se doreste memorie de peste 1 Tera.
Tu ai SSD? Cum ai simtit diferenta de la HDD la SSD? Asteptam raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.