Importanta memoriei RAM in performantele laptopului.

Importanta memoriei RAM in performantele laptopului.

Ce este memoria RAM?

RAM reprezinta abrevierea de la Random Access memory, aceasta fiind memoria de lucru din calculator sau laptop. Pentru ca laptopul dvs sa execute programe si sa lucreze cu date, acesta va folosi memoria RAM pentru a stoca informatiile din program. Dupa procesor, memoria RAM este al doilea factor important care asigura viteza sistemului in ansamblu.

importanta memoriei ram

Cum functioneaza si ce se intampla cand memoria este insuficienta?

Cand laptopul incearca sa ruleze un program, microprocesorul incarca fisierul executabil din program in memoria RAM. Unele programe contin date mai multe astfel memoria RAM trebuie sa fie suficienta pentru ca programul sa poata rula.
Pe langa sistemul de operare, multi utilizatori ruleaza mai multe programe in acelasi timp cum ar fi browserul, clientul de e-mail, word sau un editor de text similar etc. Fiecare din aceste programe va ocupa provizoriu parti din memoria RAM, astfel ca un minim de 4Gb de memorie RAM ar trebui instalata pe laptop pentru ca acesta sa poata rula cu succes mai multe aplicatii in acelasi timp.

Cand sistemul de operare ramane fara memorie RAM pentru a rula programe, acesta foloseste memoria de pe hard disk ca si device temporar de salvare a datelor. Pentru ca aceasta memorie temporara nu este o memorie erala, aceasta este cunoscuta si ac virtual memory. In timp ce memoria virtuala impiedica sistemul sa inghete, folosind acest tip de memorie sistemul va fi incetinit simtitor chiar daca detineti un laptop cu un procesor puternic si un hard disk la fel.

Mai multa memorie RAM, un laptop mai rapid.

Asa cum procesoare au evoluat de-a lungul anilor, la fel s-au imbunatatit si memoriile RAM. Exista multe tipuri de memorii RAM, iar tipul este dat de placa de baza si procesorul cu care este echipat laptopul. In prezent, pentru a rula cu succes majoritatea programelor uzuale, este recomandat o memorie RAM de minim 2Gb desi aceasta s-ar putea dovedi insuficienta daca rulati softuri de editare foto sau video, folositi multe taburi deschise in browser in acelasi timp si mai rulati alte 3 programe simultan, mai ales in conditiile in care doar sistemul de operare ocupa intre 1 si 2GB de memorie. Pentru jocuri va trebui sa luati in considerare si alte aspecte precum placa video intrucat doar upgrade de memorie ram se poate dovedi insuficient.

Daca observati ca laptopul dvs executa programele lent, adaugand mai multa memorie RAM ar putea ajuta intr-un mod evident. Verificati intotdeauna documentatia laptopului pentru a vedea ce tip de memorie suporta, viteza si capacitatea recomandada de catre producator dar si specificatiile softului pe care il folositi pentru a va asigura ca memoria RAM instalata sau pe care doriti sa o instalati suplimentar va indeplini minimul necesar pentru rularea optima a programului respectiv.

Postat în Blog Etichetat cu: , , ,

Ti-a placut acest articol? Nu rata ultimele stiri!

Scrie
Vorbeste cu noi pe Whatsapp
Scan the code
Buna, lasa mesajul tau si vom reveni cat putem de repede!