Care este cel mai bun sistem de operare – iOS sau Android

Care este cel mai bun sistem de operare – iOS sau Android

In momentu de fata cele două sisteme de operare deţin supremaţia pe piaţa smartphone-urilor. Aceste două platforme reprezintă, în acest moment, peste 99% din piaţa de mobile. Între ele există unele diferenţe, pe care le veţi dori să le luaţi în considerare atunci când vă veti comapara un nou device.

   Preţul  de achizitie

Ca de fiecare data Apple a fost întotdeauna peste Android în ceea ce priveşte preţurile, iar iPhone X este lider la acest capitol, avand un preţ de pornire de 1.000 de dolari. iPhone 8 Plus începe de la 800 de dolari, iar iPhone 8 de la 700. Totusi dacă nu vă permiteţi să cheltuiţi atât de mult pe un telefon, aveţi şi variante mai ieftine, ca iPhone 6S, pe care îl puteţi cumpăra cu 450 de dolari la iPhone SE, cu 350 de dolari.

In ceea ce priveşte Android, piaţa este mult mai „abordabilă”, pentru toate buzunarele. Puteţi să cheltuiţi mult dacă vă permite buzunaru, pe telefoanele precum Google Pixel 2 şi  cele din gama Samsung Galaxy Note, dar există şi o mare varietate de telefoane ieftine de la diverşi producători. Faptul că Android conduce, de asemenea, domeniul în aplicaţii gratuite face ca acesta să fie alegerea perfectă pentru bugetul omului de rând.

   Câştigător: Android 

Care este cel mai bun sistem de operare – iOS sau Android

 

   Aplicaţii

Să începem cu o privire de ansamblu. Câte aplicaţii veţi găsi în Magazinul Google Play şi Apple App Store:

Aplicaţii Android: 3,5 milioane

Aplicaţii iOS: 2,2 milioane

Deci cele mai populare aplicaţii sunt disponibile pe ambele platforme. În mod tradiţional, iOS a fost o platformă mai profitabilă pentru dezvoltatori. De exemplu in S.U.A. iOS conduce în continuare, dar dezvoltatorii de aplicaţii tind să acorde mai mult credit platformei Android. Magazin Play are încă un procent mai mare de aplicaţii gratuite decât App Store. Dar cele mai bune jocuri pe mobil rulează iOS şi nu intră mereu pe Android. În cele din urmă, calitatea bate cantitatea, iar la acest capitol, iOS pare să fie câştigător.

   Câştigător: iOS 

Care este cel mai bun sistem de operare – iOS sau Android

 

   Durata de viaţă a bateriei şi încărcarea

Durata de viaţă a bateriei este un factor foarte important pentru toţi producătorii. Este dificil să comparăm cele două platforme, deoarece nu există un hardware comun. Am putea spune că iOS este optimizat pentru a stoarce la maximum bateria, dar, de cealaltă parte puteţi cumpăra un dispozitiv Android cu o baterie mult mai mare, care va depăşi cu uşurinţă iPhone-ul.
Atât dispozitivele Android cât şi iOS vă permit să vedeţi care este procentul de utilizare a bateriei, dar numai Android prezintă o estimare a duratei de viaţă a bateriei. Ambele oferă moduri de economisire a energiei, care permit  prelungirea duratei de viaţă a bateriei prin limitarea performanţelor, a conectivităţii şi a altor funcţii, dar modul în care funcţionează este în general mai uşor de personalizat pe Android.

Pentru o lungă perioadă de timp, Android a avut un avantaj în departamentul de tarifare, deoarece multe telefoane Android au oferit capabilităţi de încărcare rapidă şi taxare wireless. Cu toate acestea, Apple iPhone 8, 8 Plus, şi iPhone X toate oferă încărcare fără fir şi încărcare rapidă. Merită remarcat că trebuie să cumpăraţi adaptorul de încărcare rapid, în timp ce acesta este de obicei furnizat în cutie cu un telefon Android.

Câştigător: Android

   Update-uri

Sistemul iOS de la Apple oferă actualizări software corecte şi în timp util şi patch-uri de securitate. Totusi daca doriţi aceeaşi experienţă pe Android, atunci trebuie să cumpăraţi unul dintre telefoanele Pixel Google.

Aproape 90% din toate dispozitivele iOS execută acum cea mai recentă versiune. Dar de cealaltă parte, doar 0,5% dintre dispozitivele Android rulează cele mai recente aplicaţii Android 8.1 Oreo. Acesta este un mare minus pentru platforma Android, am putea spune. Cele mai mutlte dispozitive, respectiv 22,9%, ruleacă Android 7.0 Nougat.

   Câştigător: iOS 

Apeluri şi mesagerie 

Funcţia de bază de apelare şi de mesagerie este bună pe ambele platforme, dar poate avea unele probleme pe Android. Google a ieşit pe piaţa cu Hangouts, care permite trimiterea de mesaje, SMS, chat video, chat de grup şi multe altele prin Wi-Fi sau reţeaua de date. Astfel multe telefoane Android vin cu propriile aplicaţii de mesagerie.

FaceTime şi iMessage sunt preinstalate pe fiecare iPhone şi iPad şi permite conectarea uşoară cu prietenii şi familia. iMessage este foarte uşor de utilizat, dar funcţionează cel mai bine atunci când comunicaţi cu alţi utilizatori de iPhone

Câştigător: iOS 

 

  Email

Aplicaţiile implicite de e-mail pe Android şi iOS sunt foarte uşor de utilizat şi pot fi configurate rapid. Puteţi folosi mai multe conturi de e-mail şi le puteţi vedea într-o singură aplicaţie, dacă doriţi. Gmail este o aplicaţie de e-mail mai puternică decât e-mailul iOS. Gmail este cel mai popular sistem de adrese de e-mail din lume, este logic ca aplicaţia Gmail să fie un mare plus pentru Android.

  Câştigător: Android 
Care este cel mai bun sistem de operare – iOS sau Android

Postat în Blog Etichetat cu: , ,

Ti-a placut acest articol? Nu rata ultimele stiri!